BLOG

Saskia de Bot

Yoga is in de afgelopen jaren erg populair geworden. Misschien heb je het idee dat yoga alleen voor volwassenen bedoeld is, maar niets is minder waar. Bij kinderyoga moet je niet denken aan muisstil zitten en mediteren. Sterker nog: yoga is leuk, uitdagend én effectief! Wij spraken Saskia de Bot van YogiHeart over de voordelen van kinderyoga en hoe yoga kinderen kan helpen in het dagelijkse leven.  

 

Parels-Yogiheart-header

 

Maak kennis met Saskia de Bot van YogiHeart

Ik ben Saskia de Bot, eigenaresse van YogiHeart. Ik ben ooit begonnen als maatschappelijk werker en vanuit de opleiding maatschappelijk werk in Tilburg voelde ik heel sterk dat ik graag met kinderen wilde werken. Ik zet mij actief in om kinderen in hun kracht te zetten en hen te laten voelen dat ze trots mogen zijn op wie zij zijn. Om dit te doen heb ik mij verdiept in kinderyoga, massages en coaching, waarna YogiHeart werd geboren. Ik ben begonnen met les geven op de zolder van onze woning met 4 kindjes. Toen de groep groter werd moesten wij verhuizen, maar dit zoldertje is nog altijd een gespreksonderwerp tijdens de yogalessen van vandaag. Bij YogiHeart is er ruimte voor kinderen van alle leeftijden: van ouder en baby yoga tot tieneryoga vanaf 13 jaar.

 

Hoe is YogiHeart ontstaan? 

Ik voelde als klein kind veel prikkels om mij heen. Ik was altijd heel druk bezig en ik kon de mensen om mij heen lastig bijhouden. Ik had veel last van faalangst, spanning en stress en had het als puber ook niet makkelijk. Toen ik yoga ontdekte bleek dat het antwoord op mijn “problemen” te zijn. Yoga werkte heel effectief en dat leidde ertoe dat ik deze oplossing met kinderen en tieners wilde delen. Er komt als kind of tiener namelijk een hoop op je af, en tijdens mijn lessen krijgen kinderen de kans om even te ontspannen, niets te doen en te voelen dat zij goed op weg zijn.

 

Waarom is yoga een goede bezigheid voor kinderen? 

Ik heb gemerkt dat de coronaperiode lastig is geweest voor veel jongeren. Kinderen zijn heel vrij en beleven alles heel intens. Als je dan ineens aan allerlei regels gebonden bent en niet meer vrij kunt bewegen, dan geeft dat veel stress en spanning. Als je hier niets aan doet, dan kan deze stress grote gevolgen hebben. Yoga geeft jongeren niet alleen de kans om te ontspannen, maar ook een kans om verbinding te maken met anderen. Hiernaast is yoga meer dan alleen posities vasthouden of stilzitten en mediteren. Tieners gaan bijvoorbeeld aan de slag met duo yoga en poweryoga, waardoor de lessen uitdagender zijn. Dit zorgt voor een complete les waarbij ontspanning, verbinding en beweging centraal staan.

 

Wat wil je meegeven aan jongeren in Roosendaal?

Zit je niet lekker in je vel, ga dan vooral op zoek naar manieren waarmee je kunt leren om beter om te gaan met inspanningssituaties. Door bijvoorbeeld yogalessen te volgen, krijg je handvatten aangereikt waardoor je weet wat je kunt doen op de momenten dat het allemaal te veel wordt. Ik wil ook meegeven dat yoga niet alleen geschikt is voor meisjes. Jongens volgen mijn lessen ook en zij ervaren yoga als heel prettig. Yoga brengt beweging en meditatie samen. Je kunt tijdens een les leren voelen waar de spanning in je lijf zit en vertrouwt raken met je lijf. Als je vertrouwt raakt met wat je gevoel je probeert te vertellen, dan is het al snel mogelijk om verbeteringen in het dagelijkse leven aan te brengen.