BLOG

Christ-Jan Danen

Thuiszorg West-Brabant (TWB) is de grootste thuiszorgorganisatie in West-Brabant. Met een unieke kijk op integrale zorg zorgen zij ervoor dat cliënten langer en zelfstandig in hun eigen woning kunnen blijven wonen. Om de best mogelijke zorg te kunnen bieden geeft TWB veel aandacht aan haar medewerkers. Wij spraken Christ-Jan Danen van TWB over de mogelijkheden voor jongeren in de zorg branche en hoe zij medewerkers ondersteunen in hun carrière.

 

Christ-Jan Danen Parels

 

Maak kennis met Christ-Jan Danen

Mijn naam is Christ-Jan Danen, geboren en getogen in Roosendaal en samen met mijn collega Ruud Dijkers ben ik verantwoordelijk voor het collegiaal bestuur van TWB. Dat betekent dat wij samen de algemene directie voeren voor Thuiszorg West-Brabant. Wij hebben gekozen voor een gemixte portefeuille, waardoor wij elk een aantal zorgonderdelen onder onze verantwoordelijkheid hebben en enkele ondersteunende diensten. Dit hebben wij expres gedaan, omdat wij geloven dat het belangrijk is om aan de organisatie te laten zien dat samenwerking essentieel is. Dit is gekoppeld aan de gedachte van integrale zorg, omdat wij zien dat het voor verschillende afdelingen binnen de zorg lastig is om effectief met elkaar samen te werken. Bij TWB draait het niet om de afdeling waar je bij hoort, maar om de ervaringen van zowel medewerkers als cliënten binnen het bedrijf.

 

Waarom is het belangrijk om jongeren kennis te laten maken met een baan in de zorg?

De arbeidsmarkt wordt krapper, maar de vraag naar zorg blijft toenemen. Het is voor ons belangrijk om naar balans te zoeken en wij kunnen die balans alleen vinden door een andere aanpak te bedenken. Het probleem is dat er op dit moment de opvatting bestaat dat een baan in de zorg niet goed betaalt. Uit onderzoek blijkt echter dat startersfuncties in de zorg niet alleen goed betalen, maar ook zekerheid in de toekomst bieden. Hiernaast hebben jongeren die de zorg een interessante branche vinden, steeds meer keus op gebied van verschillende soorten functies. Aan de ene kant is het dus belangrijk om meer zorgpersoneel aan te trekken omdat er in de toekomst meer mensen zorgbehoevend zijn. Aan de andere kant biedt de branche voor jongeren enorm veel mogelijkheden, omdat er veel banen bij zullen komen.

 

Wat heeft TWB te bieden aan jongeren die in de zorg willen werken?

Bij TWB staan onze medewerkers en cliënten centraal. Wij richten onze aandacht daarom niet alleen op het stimuleren van zakelijke maar ook persoonlijke ontwikkeling. Als medewerker ben je verantwoordelijk voor je eigen loopbaan, maar wij kunnen je helpen om de juiste richting te kiezen. Zo begin je als jongere bijvoorbeeld bij TWB met een bijbaan als huishoudelijke hulp, maar kunnen wij je op een later moment ook helpen met omscholing naar een functie in de thuiszorg. Je krijgt als het ware de kans om te onderzoeken wat je leuk vindt, waar je goed in bent en waar je leerpotentie ligt. Als jij erachter bent wat je wilt bereiken, dan helpt jouw persoonlijke coach binnen TWB je om dat doel te bereiken.

 

Wat wil je aan jongeren die in de zorg willen werken meegeven?

Jongeren zijn waardevol voor de zorgbranche. Jouw ervaring met moderne technologie komt bijvoorbeeld goed van pas nu technologische ontwikkelingen in de branche steeds sneller gaan. Hiernaast hebben jongeren van nature heel veel vaardigheden waarvan ze waarschijnlijk niet weten dat ze van pas kunnen komen in de zorgbranche. Als je nu in de zorgbranche stapt dan heb je als jongere een grote kans dat je wordt uitgedaagd om mee te denken over de zorg van de toekomst. En zo help je binnen TWB mee aan de verbetering van thuiszorg!