BLOG

Selwin Umar

Roosendaal On Stage organiseert op dinsdag 12 april de zevende editie van het Beroepenfeest voor
vmboleerlingen in Roosendaal. Bij Roosendaal On Stage krijgen leerlingen de kans om een netwerk op te bouwen met werkgevers in verschillende branches. Wij spraken projectleider Selwin Umar over het Beroepenfeest en de bijbehorende Doe Dag en vroegen hem naar het effect dat Roosendaal On Stage heeft op jongeren in Roosendaal.

 

Selwin on stage header

 

Selwin Umar over Roosendaal On Stage

Roosendaal On Stage is een spannend evenement voor leerlingen, want het is voor een middelbare scholier heel wat om in gesprek te gaan met een potentiële werkgever. Voorafgaand aan het beroepenfeest waarin de essentie van Roosendaal on Stage wordt gevangen, worden de leerlingen voorbereid met een junior netwerktraining, gesponsord door Randstad.

Hierin leren zij hoe zij zich in ongeveer één minuut op de juiste manier kunnen presenteren aan werkgevers. Leerlingen leren ook hoe zij een gesprek met beroepsbeoefenaren goed kunnen afsluiten. Door deze training te combineren met het Beroepenfeest krijgen leerlingen de kans om in de praktijk te gebruiken wat zij hebben geleerd. Zo maken wij het eenvoudiger voor leerlingen én werkgevers om met elkaar in contact te komen. Dit jaar organiseren wij Roosendaal On Stage voor 900 leerlingen en 114 bedrijven.

 

Hoe is Roosendaal On Stage ontstaan?

In 2007 is het idee van On Stage banenmarkten ontstaan. De bedenker heeft namelijk kinderen die zowel op havo/vwoniveau hebben gestudeerd en kinderen die op vmboniveau hebben gestudeerd. Zij werd wel gefeliciteerd met de kinderen die naar havo/vwo gingen. Maar niet met de kinderen die naar het vmbo gingen. Op basis hiervan is er een concept bedacht om kinderen op vmboniveau een kans te geven door ze te koppelen aan succesvolle beroepsbeoefenaren.

 

Hoe worden leerlingen gekoppeld aan potentiële werkgevers?

Op onze website vinden leerlingen meer informatie over welke beroepsbeoefenaren aanwezig zijn tijdens het Beroepenfeest. Leerlingen kunnen in hun eigen On Stage paspoort een top 5 maken van de bedrijven waar zij graag mee in gesprek gaan. Zo zorgen wij ervoor dat leerlingen zich goed kunnen voorbereiden. Het biedt ook de mogelijkheid om een doordachte keus te maken bij het kiezen van werkgevers waarmee zij in gesprek willen. Als leerlingen een werkgever hebben gekozen én het gesprek positief is verlopen tijdens het beroepenfeest, dan wordt er een Doe Dag ingepland waarop leerlingen een dag kunnen meelopen in het bedrijf waar zij echt interesse voor hebben. Dit biedt in de toekomst kansen op het sneller vinden van een baan

 

Waar liggen de kansen voor vmboleerlingen in Roosendaal?

Het idee van Roosendaal On Stage is om leerlingen in de 2e en 3e klas te helpen bij het maken van een goede beroepskeuze. Dit zorgt ook voor minder schooluitval, omdat leerlingen een duidelijk doel krijgen om naartoe te werken. Ons motto is je mag alles worden, behalve ongelukkig en daarom stuur ik leerlingen liever niet in een specifieke richting. Het is vooral belangrijk om je opleiding af te maken. Kies dan wel voor een opleiding die aansluit bij je interesses en passie zodat je genoeg motivatie hebt om de opleiding af te maken. Wij helpen leerlingen graag met het maken van de juiste keus. Dat doen wij door mee te denken over welk beroep het beste bij de leerlingen past.

 

Waarom is yoga een goede bezigheid voor kinderen? 

Ik heb gemerkt dat de coronaperiode lastig is geweest voor veel jongeren. Kinderen zijn heel vrij en beleven alles heel intens. Als je dan ineens aan allerlei regels gebonden bent en niet meer vrij kunt bewegen, dan geeft dat veel stress en spanning. Als je hier niets aan doet, dan kan deze stress grote gevolgen hebben. Yoga geeft jongeren niet alleen de kans om te ontspannen, maar ook een kans om verbinding te maken met anderen. Hiernaast is yoga meer dan alleen posities vasthouden of stilzitten en mediteren. Tieners gaan bijvoorbeeld aan de slag met duo yoga en poweryoga, waardoor de lessen uitdagender zijn. Dit zorgt voor een complete les waarbij ontspanning, verbinding en beweging centraal staan.

 

Waarom is Roosendaal On Stage zo belangrijk?

Leerlingen bouwen niet alleen communicatieve vaardigheden en ervaring op tijdens het Beroepenfeest en de Doe Dag. Ze leren ook hoe het is om te werken en welke regels daarbij horen. Hiernaast zijn On Stage evenementen belangrijk voor werkgevers, omdat zij op een laagdrempelige manier kennis kunnen maken met vmboleerlingen. Wij merken dat werkgevers steeds vaker inzien dat vmboleerlingen heel waardevol zijn. Tegen leerlingen zeggen wij altijd “Alles mag je worden. Behalve ongelukkig.” Daar profiteren zowel leerlingen als werkgevers van en is precies wat Roosendaal On Stage met dit evenement wil stimuleren.