TURNEN

topsport als jongeren

Joany en Bryanna

Topsport als tienerCheck website

Passie: Turnen

Gemeente Roosendaal

Scholen: De Heiberg Norbertuscollege

“Als je heel hard werkt dan kun je al heel ver komen. Talent is handig, maar turnen kun je leren!”

MIJN PASSIE

Joany en Bryanna van Bodegraven, willen jullie iets meer over jezelf vertellen?
Ik ben Joany. Ik ben 14 jaar oud en turn sinds ik 7 jaar ben. Naast turnen ben ik actief bezig. Ik doe aan krachtsport bij Aleco of spring trampoline, maar ik vind het ook heel leuk om te teken en te knutselen. In april 2022 deed ik als junior mee aan het Nederlands Kampioenschap in de eerste divisie en ik ben toen kampioen geworden. Samen met Bryanna heb ik hiernaast in Ahoy gestaan voor de A-selectie van het NK. Ik heb toen op alle vier de toestellen een finaleplaats gehaald. Bryanna mocht voor de eredivise Allround turnen.

Ik ben Bryanna, 12 jaar en naast turnen doe ik veel dingen samen met mijn gezin. Ik sport hiernaast ook bij Aleco en ik vind het ook heel leuk om te shoppen met mijn vriendinnen. Op school vragen kinderen vaak of ik even een salto of een radslag op het schoolplein wil voordoen. Ik mocht ook meeturnen met senioren, zoals Naomi Visser. Dat was natuurlijk heel vet om mee te maken. Je ziet deze mensen normaal op tv, maar nu heb ik ze in het echt zien turnen. Daar haal ik weer motivatie uit!

Waar liggen de grootste uitdagingen als je op hoog niveau turnt?
Joany en Bryanna trainen per week 4 keer, 3,5 uur lang. Volgens Bryanna ligt de grootste uitdaging bij het uitproberen van nieuwe dingen. Het is hard werken. Er zijn steeds nieuwe oefeningen die ik keer op keer moet doen, tot ik een oefening foutloos kan uitvoeren. Voor Joany is het uitproberen van nieuwe oefeningen ook een uitdaging. Jezelf constant over je eigen grens laten gaan is lastig, maar ook heel gaaf. Als ik iets spannend vind dan doe ik het toch en dan verleg ik mijn grenzen. Dit is een uitdaging waar ik tijdens elke training mee te maken krijg.

Joany en Bryanna’s vader voegt hier aan toe dat je overal rekening mee moet houden. Bryanna en Joany moeten vooral oppassen met lichamelijke uitdagingen naast het turnen. Als je een wedstrijd of kwalificatie moet turnen dan is het belangrijk om je lichaam niet te veel te belasten. Om dezelfde reden moeten Bryanna en Joany soms een kinderfeestje overslaan. Het is bovendien een uitdaging om sport met school te combineren. School mag niet onder het turnen lijden, maar zowel De Heiberg als het Norbertus Gertrudis Lyceum gaan goed om met de trainingen, wedstrijden en behoeften van de meiden.

Wat wil je meegeven aan jongeren die ook talent en ambitie hebben om professioneel te turnen?
Joany werkt heel hard en is van mening dat talent niet het enige is wat je nodig hebt. Sommige kinderen kunnen heel hard werken en als je heel hard werkt dan kun je al heel ver komen. Talent is handig, maar turnen kun je leren! Bryanna is het helemaal met Joany eens. Het is echt heel hard werken, maar het is vooral een stukje plezier hebben. Als je er geen plezier in hebt dan komt het er ook niet van. Zo lang het kan blijven we dit met alle plezier doen. We kunnen niet in de toekomst krijgen, maar ik denk dat we nog lang blijven turnen.

HEY, TOEKOMSTIGE PAREL

Dit kan jij ook!

Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden, want PARELS is er om jou te helpen bij het verwezenlijken van jouw dromen. Meld je vandaag aan en deel jouw wensen, dromen, ambities en prestaties met leeftijdsgenoten die zich ook willen ontwikkelen.

Meld mij aan!