BLOG

Ad van de Vrede

Aan de Lindenburg in Roosendaal staat een gebouw met Broedplaats op de gevel: dé ontmoetingsplek voor bewoners van de wijk Langdonk. Wij vroegen buurt opbouwwerker Ad van de Vrede naar de werkzaamheden die een buurt opbouwwerker doet en wat de mogelijkheden voor jongeren in de buurt Langdonk zijn. 

 

Ad van de Vrede

 

Wat doe jij als buurt opbouwwerker?

Als opbouwwerker in de wijk Langdonk zet ik mij actief in om bewoners die hun leefwijze willen verbeteren te ondersteunen en te begeleiden. Ik vind burgerparticipatie enorm belangrijk omdat we met wijkbewoners problematiek kunnen achterhalen en oplossen. De kern van mijn werkzaamheden draait om het vergroten van de leefbaarheid in de wijk. Dit doe ik samen met een wijkteam, de wijkagent, de wijkzuster en een maatschappelijk werker. Wij komen regelmatig bijeen in onze broedplaats. Dit is ons kantoortje aan de Lindenburg. Een plek waar zowel jongeren als volwassenen samen kunnen komen om diverse doelen te bereiken.

 

Wil je iets meer vertellen over jouw ervaring als opbouwwerker na de vuurwerk rellen?

Er waren ruim 150 jongeren op het grasveld die daar een hoop trammelant hebben veroorzaakt. Wij zagen al snel dat er twee kernpunten opgelost moesten worden om dit in de toekomst te voorkomen: je moet de rellen de kop indrukken door daders op te pakken en er moet aandacht gegeven worden aan de problematiek in de wijk. Om te begrijpen waarom jongeren in de weer gingen met vuurwerk kregen wij in december het verzoek van de burgemeester om eens met elkaar in gesprek te gaan.

De kerk leek ons de perfecte locatie voor deze meeting. Wij hadden ons oog al een tijd op de leegstaande kerk als uitbreiding van de broedplaats, maar tot het gesprek met de burgemeester kregen wij geen voet tussen de deur. Wij hebben de meeting met de burgemeester toen in de kerk gehouden, omdat hier meer ruimte was voor meer mensen. Gezien de problematiek ruim 5000 mensen en 2000 woningen aangaat wilden wij de kerk als verbindingsplek voor buurtbewoners gebruiken.

Sinds eind april, begin mei was de kerk van ons. Het altaar is inmiddels weg en wij hebben nu toegang tot een grote zaal, een ruime keuken en een woning. De kerk wordt momenteel omgetoverd en opgeknapt door collega Judith van Gastel en bewoners uit de wijk. Zo hebben de leerlingen van de middelbare school de woning opnieuw geschilderd en zijn er veel mensen in de weer om alles op te knappen. De kerk is een algemene broedplaats waar mensen van alle leeftijden bij elkaar kunnen komen en elkaar kunnen helpen. Dit kan op maatschappelijk gebied, maar wij helpen mensen bijvoorbeeld ook met het invullen van papierwerk. Wil je bijvoorbeeld gaan studeren, maar weet je niet waar je moet beginnen? Loop dan eens bij de broedplaats binnen voor hulp!

 

Wat zou jij nog aan jongeren mee willen geven in Roosendaal?

Dat er meer mogelijk is dan je denkt. Als jij als jongere beseft dat er graag geluisterd wordt dan is het makkelijker om je uit te spreken. Laat je horen want wat jij zegt en wat jouw vrienden zeggen is ook belangrijk. Voor de wijk Langdonk wil ik iedereen vragen om eens langs te komen om te praten over de algemene behoeften. Praat met elkaar zodat je erachter kunt komen wie jou kan helpen met jouw probleem. Door te praten begrijpen wij elkaar beter en zo kunnen wij er samen voor zorgen dat je jouw doelen bereikt. De focus ligt op positief samenwerken en verbinding tussen jongeren en volwassenen. Hier bereik je op de lange termijn het meest mee.