BLOG

Michael Yap

Voor veel jongeren is politiek een onderwerp dat weinig aandacht krijgt. Dit is zonde, want jongeren hebben de kracht om veranderingen door te voeren. Door je uit te spreken kun je samen met andere jongeren een grote impact maken. Wij spraken fractievoorzitter Michael Yap van de PvdA over kansen en mogelijkheden voor jongeren in Roosendaal. 

 

 

Waar zet jij je actief voor in om jongeren in Roosendaal te helpen?

Ik zet mij voornamelijk in voor verbetering van het jeugdbeleid voor jongeren in Roosendaal. Zo heb ik mij bijvoorbeeld ingezet voor het initiatief Roosendaal Studentenstad waarbij wij studenten laten zien dat Roosendaal een fijne stad is om in te studeren. Dit heeft ervoor gezorgd dat de Associate degrees Academie naar Roosendaal kwam waardoor de stad nu ruimte heeft voor Hbo-opleidingen.

Recentelijk heb ik mij ook ingezet om verduidelijking te krijgen over corona steun tijdens en na de crisis. Er is op gebied van corona steun veel aandacht voor bedrijven maar het is belangrijk dat jongeren niet vergeten worden. Corona steun kan bijvoorbeeld ingezet worden om ervoor te zorgen dat eenzaamheid onder jongeren wordt aangepakt. Zo is het mogelijk om activiteiten te organiseren en ervoor te zorgen dat deze activiteiten toegankelijk zijn voor alle jongeren in Roosendaal.

 

Wat mist er voor jongeren in Roosendaal?

Er is een discussie over het aantal voorzieningen voor jongeren in Roosendaal. De voorzieningen zijn er wel, maar het is niet altijd duidelijk waar jongeren terecht kunnen. Dat er meer voorzieningen bij kunnen is bekend, maar het is aan jongeren om te vertellen waar zij behoefte aan hebben. Zo is het bijvoorbeeld mogelijk om evenementen en bijeenkomsten te organiseren. Roosendaal heeft de potentie om uit te groeien tot een interessante stad voor jongeren. 

 

Wat zou jij graag willen veranderen in Roosendaal?

Ik vind het vooral belangrijk dat jongeren uitspreken wat zij nodig hebben. Zo is er bijvoorbeeld een jongerenraad in Roosendaal. In deze jongerenraad is er ruimte om ideeën met elkaar te delen. Een jongerenraad zorgt er ook voor dat er veranderingen doorgevoerd kunnen worden. Er zijn een hoop jongeren aan het werk in Roosendaal, maar ik merk dat het voor jongeren lastig is om zich uit te spreken. Simpelweg omdat zij andere prioriteiten hebben. Toch is het zo dat jongeren de kracht hebben om veranderingen door te voeren wanneer zij met elkaar samenwerken. 

Zo hebben twee groepen jongeren in Nispen en Wouw zich verenigd over het feit dat er te weinig woningen beschikbaar zijn. Deze jongeren hebben affiniteit met hun woonplaats en willen daar graag blijven wonen. Het huidige woonaanbod is echter niet hoog genoeg om jongeren te kunnen voorzien van een betaalbare woning. Deze groepen hebben hun krachten gebundeld en zitten nu aan tafel met de verantwoordelijke wethouder over het woningtekort in Nispen en Wouw. Dit werkt overal, dus ook voor jongeren in Roosendaal. Wanneer jongeren hun krachten bundelen dan is het mogelijk om dingen te veranderen.

Mijn boodschap is daarom naar alle jongeren in Roosendaal om je uit te spreken over wat jij wilt veranderen in jouw woonplaats. Als je je stem gebruikt dan kunnen er mooie dingen gebeuren, maar het is belangrijk om actie te ondernemen als je echt een verschil wilt maken.