BLOG

Jeugdboa Jackie

In Roosendaal lopen er naast de gewone Boa’s ook jeugd Boa’s rond. Deze handhavers zijn er speciaal om een betere band met jongeren in Roosendaal op te bouwen. Door goed met elkaar te praten en naar elkaar te luisteren kunnen problemen effectief aangepakt worden. Wij spraken jeugdBoa Jackie over haar ervaringen als Boa in Roosendaal en wat zij precies doet als jeugd Boa. 

 

Wat doe jij als jeugdBoa in Roosendaal?

Ik ben een Boa, net zoals alle andere collega’s maar ik richt mij daarnaast ook op de jeugd in de Roosendaal. Ik houd mij naast de reguliere werkzaamheden bezig met het verbeteren van de band met jongeren in Roosendaal. Je vind mij en mijn collega bijvoorbeeld vaker bij de hotspots waar de jeugd te vinden is. Denk bijvoorbeeld aan “hangplekken” in Roosendaal, maar je komt ons ook gewoon tegen op de middelbare school. Door een praatje te maken met jongeren op school en in Roosendaal kan ik problemen delen en ontvangen. Zo blijven zowel de Boa’s als de jongeren goed op de hoogte van wat er allemaal speelt in Roosendaal.

 

Wil je iets meer vertellen over de campagnes waar je aan hebt gewerkt?

Er zijn veel leuke dingen georganiseerd in de laatste maanden. Zo was er bijvoorbeeld een landelijke campagne vanuit de overheid “Drop je knife en doe wat met je life.” Wij hebben hiervoor posters en flyers rondgebracht bij onder andere middelbare scholen, samen met de wijkagent jeugd van het politieteam in Roosendaal. 2 weken terug heb ik tijdens de week van de veiligheid BOA voor een dag mogen organiseren samen met de gemeente Roosendaal. Op deze dag namen wij 2 meiden mee tijdens een werkmiddag.

Wij hebben een online loting gedaan om 2 kinderen uit te nodigen. Op de afgesproken dag werden de dames opgehaald met ons voertuig waarna zij een rondleiding kregen door ons kantoor. We hebben een briefing gedaan en de dag afgesloten met een bezoek aan de politie waar zij de voertuigen en de kleding van de politie mochten bekijken en onderzoeken. Tot slot kregen zij een diploma, uitgegeven door de Gemeente Roosendaal. De dames waren hier zo van onder de indruk dat de intentie is om vaker een BOA voor een dag mee te nemen op pad. De Roosendaalse Bode heeft ook meegelopen, en dat maakte de dag natuurlijk extra speciaal. Misschien ben jij wel de volgende BOA voor een dag!

 

Wat vind jij over het algemeen van jongeren in Roosendaal?

Vorig jaar waren de vuurwerk rellen. Dit begon allemaal met een samenscholingsverbod en het sluiten van de scholen. Jongeren kwamen om in verveling waardoor wij op flink wat geweldsincidenten moesten reageren. Om de verveling tegen te gaan is er veel geregeld. Zo waren er veel activiteiten georganiseerd tijdens de zomermaanden en heeft de wijk waarin de vuurwerk rellen zijn geweest een clubhuis gekregen. Hier kunnen jongeren samenkomen om bijvoorbeeld Playstation spelletjes te spelen in een veilige omgeving.

Hiernaast is er een voetbalveld aangelegd zodat jongeren hun energie beter kwijt kunnen. In het afgelopen jaar is mijn band met jongeren in Roosendaal enorm verbeterd. Ik hoop dat verbinding met jongeren ervoor zorgt dat zij zich gehoord voelen waardoor problemen in de toekomst voorkomen kunnen worden. Wij zien namelijk liever geen herhaling van de vuurwerk rellen.

 

Wat zou je als jeugdBoa willen meegeven aan jongeren in Roosendaal?

Ik merk dat jongeren vaak het gevoel hebben dat Boa’s er specifiek zijn om hun in de gaten te houden. Ik wil aan jongeren in Roosendaal meegeven dat dit echt niet altijd het geval is. Wij zijn er om de veiligheid voor iedereen te waarborgen. Als je het gevoel hebt dat je gecontroleerd wordt terwijl je lekker aan het buitenspelen bent, stap dan gewoon eens op ons af om erachter te komen waarom wij er zijn. Het is echt niet zo dat wij er altijd alleen zijn om kinderen in de gaten te houden. Door met elkaar te praten schep je duidelijkheid.