BLOG

Jan van Bodegraven

Voor ouders met een modaal inkomen kan het een flinke uitdaging zijn om de financiële lasten van topsport voor hun kinderen te bekostigen. Heb je namelijk een modaal inkomen, dan heb je geen recht op financiële hulp in de vorm van toeslagen. Omdat dit ervoor zorgt dat kinderen in hun talenten worden beperkt, vraagt Jan van Bodegraven, vader van Joany en Bryanna van Bodegraven om aandacht voor dit onderwerp.

Talentontwikkeling van kinderen is doorgaans onderhevig aan het salaris van ouders

Joany en Bryanna trainen op topsport niveau bij een eerste divisie club turnen. Met twee kinderen die op zeer hoog niveau turnen, maar niet in de selectie van een topclub, komen alle kosten voor talentontwikkeling bij de ouders te liggen. Jaarlijks lopen deze kosten op tot duizenden euro’s. Het is mogelijk om financiële steun te krijgen, maar alleen op het moment dat je een status hebt of in een gemeente woont met een topsportregeling. Deze status kun je krijgen op het moment dat je bij een topclub sport. Hiervoor moeten de meiden dan naar een topsportschool in Den Bosch of richting Friesland. Joany en Bryanna zijn 14 en 12 jaar en moeten in dit geval naar een gastgezin. Pedagogisch en financieel gezien is dat geen goede optie.
“In Roosendaal is er geen topsportregeling beschikbaar voor ouders van kinderen die op hoog niveau sporten, waardoor wij vaak precies tussen wal en schip vallen. Dit mag de talentontwikkeling van sportieve kinderen echter niet belemmeren.”
Waarom is het juist nu belangrijk om samen te werken aan talentontwikkeling van jonge sporters?
“Dit probleem speelt al heel lang. De kosten die gemaakt worden om Joany en Bryanna te ondersteunen zijn belangrijker dan de kosten voor bijvoorbeeld een vakantie of een nieuwe bank.” Nu de kosten van het dagelijks leven ook omhoog gaan is het voor veel ouders niet meer mogelijk om de kosten voor sport te dragen. Dit zorgt ervoor dat kinderen worden belemmerd in hun ontwikkeling op gebied van sport. Bundelen ouders met hetzelfde probleem de krachten, dan is het misschien mogelijk om verandering te brengen in de manier waarop regelingen worden ontworpen.

Wat kunnen mensen, naast financiële ondersteuning, nog meer doen?  
“Ik denk dat het belangrijk is om je uit te spreken in de media. Zowel online als offline om meer aandacht voor dit probleem te creëren.” In het mooiste geval zie ik graag dat de gemeente vanaf een bepaald niveau bijvoorbeeld de lidmaatschapskosten van een sportclub vergoedt. Dat kan al een hoop schelen. Het gaat er niet om dat ouders meer financiële vrijheid krijgen met behulp van toeslagen, maar het is belangrijk dat kinderen hun sport kunnen blijven uitoefenen. Op dit moment komt het uitoefenen van een sport voor veel kinderen in gevaar, en daar wil ik graag verandering in brengen.

Ken jij of ben jij ouder van een kind met talent voor sport en loop jij ook tegen financiële problemen aan door de kosten die hierbij komen kijken? Je kunt helpen met het creëren van aandacht voor dit onderwerp door dit artikel én jouw verhaal met ons te delen op social media.