BLOG

Andrè de Klerk

Wij leven in een periode waarin de meeste jongeren veel tijd besteden aan online bezigheden. Scrollen op social media, spelletjes spelen op de nieuwste PlayStation of Xbox. Het is dan ook niet gek dat je veel tijd achter een scherm doorbrengt. Aleco brengt jongeren in beweging en dit zorgt voor meerdere voordelen. Voor dit artikel vroegen wij André van Aleco naar zijn kijk op de corona periode en hoe deze periode jongeren heeft beïnvloed op gebied van sport en beweging.

 

 

Roosendaal in beweging met hulp van Aleco: waarom is bewegen belangrijk? 

Bij Aleco zijn wij elke dag met jongeren in beweging omdat wij samen bewegen echt leuk vinden. Bewegen is ook goed voor je. Zo zorgt voldoende beweging ervoor dat je je minder gestrest voelt en dat je makkelijker in slaap valt en opstaat. Lichamelijk ga je er door sport en beweging ook op vooruit want sporten zorgt voor sterkere botten en spieren én voor een mooie huid. 

 

Wat heeft de corona periode veranderd voor jongeren op gebied van sport en bewegen?

Hoewel de opvatting heerst dat veel jongeren het erg moeilijk hebben gehad tijdens de corona pandemie, merken wij dat dit lang niet voor iedereen geldt. De corona periode was voor veel jongeren juist een periode waarin zij opnieuw konden accelereren. Dit komt omdat bij cursussen, opleidingen en andere ontwikkelprojecten de lat niet altijd even hoog lag. Hierdoor kregen jongeren op een laagdrempelige manier de kans om kennis te maken met andere vormen van sport en beweging. Dit heeft er weer voor gezorgd dat veel jongeren er juist een hobby bij hebben gekregen tijdens de corona periode. 

 

Wat is er nodig om jongeren in Roosendaal in beweging te krijgen?

Beweging is goed voor je en zorgt ervoor dat je je op verschillende vlakken in je leven beter voelt. Het is voor jongeren in Roosendaal vooral belangrijk om een rolmodel te hebben die helpt bij de motivatie die nodig is bij ontwikkeling op gebied van sport en beweging. Hiernaast merken wij dat kinderen in het speciaal onderwijs een vrij lage sportparticipatie hebben. Met de juiste begeleiding is het mogelijk om alle jongeren de kans te geven om zich te ontwikkelen tot een niveau dat bij hen past. 

Om iedereen te kunnen helpen is het nodig om een maatschappelijke verantwoordelijkheid te creëren. Zo kun je bijvoorbeeld denken aan ondersteuning voor de kosten van een lidmaatschap. Dit kunnen wij voor elkaar krijgen als de basisbehoefte aan sport en beweging hoog genoeg is in een gemeente. Er is nog te weinig aandacht voor sport en beweging en dat is zonde. In het mooiste geval worden er meer tips op gebied van sport en beweging opgenomen in het Nationaal Preventie Akkoord. Hierdoor is het makkelijker om langdurig fit en gezond te blijven. Zo kunnen wij er samen voor zorgen dat meer jongeren zich aanmelden bij een sportvereniging.

 

Wat kunnen we leren van de corona periode op gebied van sport en beweging?

De corona periode laat ons zien dat wanneer wij jongeren de tijd geven om sport te ontdekken, er mooie dingen kunnen gebeuren. Door de drempel naar een sportvereniging te verlagen krijgen jongeren de kans om hun talenten verder te ontwikkelen op een plek die dit toelaat. Mijn boodschap aan jongeren is om vooral uit te proberen wat je leuk vind om te doen op gebied van sport en beweging. Wanneer je iets leuk vind dan komt de motivatie vanzelf, en voordat je het weet ben jij een Parel op gebied van sport en beweging.